Securitatea cibernetică a devenit foarte importantă în aceste vremuri tulburi. Google a anunţat că va cumpăra firma de securitate cibernetică Mandiant, pentru aproximativ 5,4 miliarde de dolari, ca parte a unui efort de a-şi proteja mai bine clienţii serviciilor sale cloud. Compania a anunţat că va plăti 23 de dolari pe acţiune pentru firma cotată la bursă, care a fost fondată în 2004. Dacă acordul va fi aprobat de autorităţile de reglementare, va fi a doua cea mai mare achiziţie efectuată veeodată de Google, după preluarea, contra 12,5 miliarde de dolari, Motorola Mobility, în 2012.
A treia cea mai mare achiziţie a Google este cea a producătorului de produse pentru casele smart Nest, pe care l-a cumpărat pentru 3,2 miliarde de dolari în 2014. Google este o divizie a grupului Alphabet.
Mandiant se va alătura diviziei de cloud computing a Google, care ar avea aceeaşi “forţă” ca Microsoft Azure sau Amazon Web Services. “Organizaţiile din întreaga lume se confruntă cu provocări fără precedent în domeniul securităţii cibernetice, deoarece sofisticarea şi severitatea atacurilor care au fost folosite anterior pentru a viza guvernele importante sunt acum folosite pentru a viza companii din fiecare industrie”, a declarat Thomas Kurian, CEO al Google Cloud, într-un comunicat. Acesta a adăugat: “Aşteptăm cu nerăbdare să primim Mandiant în Google Cloud, pentru a îmbunătăţi în continuare suita noastră de operaţiuni de securitate şi serviciile de consiliere şi pentru a ajuta clienţii să abordeze cele mai importante provocări de securitate.” Acordul este aşteptat să se încheie în cursul acestui an. Mandiant, care are o valoare de piaţă de circa 5,25 miliarde de dolari, a fost anterior sub umbrela FireEye, înainte ca brandul să fie vândut. FireEye a fost apreciat pentru că a ajutat Microsoft să descopere atacul cibernetic de la SolarWinds, care a atacat sistemele guvernamentale americane în 2019 şi 2020.
Dan Ives, analist al Wedbush, a declarat: “Cu atacurile cibernetice crescând pe zi ce trece şi războiul cibernetic în desfăşurare din partea Rusia şi a organizaţiilor de terorism cibernetic sponsorizate de stat, Google îşi dublează amprenta securităţii cibernetice. Amazon şi Microsoft vor fi acum presate să facă fuziuni şi achiziţii şi să-şi extindă în continuare platformele cloud. Credem că nume cibernetice precum Varonis, Tenable, CyberArk, Qualys, Rapid7, SailPoint şi Ping se remarcă ca potenţiali candidaţi la fuziuni şi achiziţii în domeniul securităţii cibernetice (dintre câţiva jucători privaţi), având în vedere că aceşti furnizori se concentrează pe protejarea sarcinilor de lucru din cloud de generaţia următoare împotriva atacurilor cibernetice.” Pe lângă cursa înarmării din offline, există şi o cursă a protejării în mediul online.