Peste trei ani, 75% din datele cu care vor opera companiile vor fi create și procesate la marginea rețelei.

Predicția analiștilor Gartner se bazează pe faptul că arhitecturile centralizate de procesare încep să piardă teren tot mai rapid în fața noilor modele de infrastructură de tip Edge computing, ca urmare a creșterii adopției soluțiilor IoT, a lansării tehnologiei 5G și standardului Wi-Fi 6, a extinderii utilizării aplicațiilor AR/VR și a roboților în mediile industriale etc.

Sunt evoluții tehnologice la care asistăm deja, iar Edge computing este răspunsul concret de care companiile care operează arhitecturi distribuite au nevoie pentru a-și îmbunătăți eficiența operațională, reziliența proceselor de business și experiența clienților.

Noua serie de routere industriale Catalyst 5G destinate proiectelor IoT și soluțiile Cisco IoT Gateways recent lansate sunt special concepute pentru a răspunde acestor nevoi. Produsele Cisco ajută companiile să dezvolte și să opereze arhitecturi Edge computing unitare, flexibile și sigure, cu acoperire de la sediul central până la marginea rețelei.

Înainte, însă, de a detalia noutățile tehnologice integrate în noile soluții Cisco se impune o precizare. Pentru noi, marginea rețelei nu înseamnă doar sucursale, filiale, subsidiare, sedii sau rețele campus, ci toate zonele în care sunt produse datele cu care operați, în care interacționați direct cu clienții și unde generați venituri.

Din perspectiva noastră, marginea rețelei poate însemna de la substațiile furnizorilor de utilități și conductele de alimentare, până la echipamentele automate de distribuție și contorizare a consumurilor. Sau de la sisteme de monitorizare a stării drumurilor și dirijare a traficului, până la rețele POS din magazine și soluții de control al spațiilor de parcare.

În aproape orice industrie ați activa, operați cu sisteme și sisteme critice pe care aveți nevoie să le monitorizați și controlați de la distanță și care vă furnizează datele necesare îmbunătățirii calității produselor sau serviciilor și creșterii eficienței operaționale. De aceea, soluțiile Cisco destinate arhitecturilor de tip Edge computing sunt special concepute pentru a vă ajuta să capturați, stocați, procesați și analizați datele în apropierea surselor unde sunt produse, în condiții de securitate, beneficiind în același timp de scalabilitate și flexibilitate în utilizare.

În plus, soluțiile noastre vă ajută să depășiți provocările specifice generate de complexitatea infrastructurii operate. Utilizarea soluțiilor provenind de la mai mulți vendori și crearea de rețele pentru fiecare scenariu de lucru generează infrastructuri fragmentate și eterogene care fac dificilă nu doar adoptarea noilor tehnologii, ci și operarea lor în mod eficient.

Pe de altă parte, fiecare zonă din care doriți să extrageți date pentru a le analiza necesită abilități și competențe specifice. Iar integrarea lor într-o rețea unitară creează o presiune suplimentară pe departamentele IT, cărora și așa le revine dificila sarcină de a menține vulnerabilitățile și riscurile de securitate ale rețelelor la un nivel cât mai scăzut.

Pentru a răspunde acestor nevoi concrete, portofoliul de soluții Cisco destinat arhitecturilor Edge computing a fost extins cu trei noi routere industriale Catalyst 5G pentru conectarea securizată a echipamentelor mobile și fixe.

Noile routere facilitează extinderea infrastructurilor tradiționale și a arhitecturilor SD-WAN către zonele de margine ale rețelei. Arhitectura unificată obținută cu ajutorul soluțiilor Cisco furnizează echipelor IT și operaționale unelte performante de management, elimină nevoia de instruire în noi tehnologii și îmbunătățește nivelul de securitate.

În plus, noile routere Catalyst 5G sunt modulare și permit dezvoltarea unei strategii coerente de management al securității, atât în mediile IT izolate, cât și în cele operaționale. Produsele integrează soluția Cisco Cyber Vision, care asigură vizibilitate completă și ajută echipele de securitate să depisteze rapid amenințările din mediile industriale, folosind informații operaționale contextuale. Astfel, organizațiile pot construi strategii convergente de gestionare a amenințărilor IT și operaționale fără a mai fi nevoie de achiziția unor soluții și echipamente suplimentare.

Pentru a oferi oportunități superioare de conectivitate, atât în spații interioare, cât și exterioare, am lansat și o nouă serie de produse Cisco IoT Gateways. Integrate nativ cu Cisco IoT Operations Dashboard, Gateway-urile cloud se remarcă atât la capitolul rentabilitate economică, cât și prin ușurința cu care pot fi configurate și folosite, clienții trebuind doar să le alimenteze și activeze pentru a conecta noi echipamente.

Soluțiile Cisco sunt astfel gândite încât să asigure o durată de viață extinsă, permițând companiilor să le poată folosi timp de 7-10 ani în mediile operaționale. Pentru aceasta, routerele industriale Catalyst 5G vin cu o gamă largă de module – inclusiv 5G și LTE pentru rețele celulare publice sau private. În plus, permit actualizarea CPU-ului și a bateriilor echipamentelor aflate în teren.

Sursa: CISCO