Evolutia Internetului si a tehnologiei intr-o directie care sa ne faca viata mai usoara este ca un cutit cu doua taisuri – pe de-o parte face ca totul sa devina mult mai simplu, dar exista si un mare risc – acela ca nimic sa nu mai poata fi tinut secret, iar ceea ce astazi se numeste intimitatea unui individ sau a unui grup de persoane sa devina istorie.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Stefan Tanase (foto cover), senior security specialist in cadrul Kaspersky Lab, unul dintre cei mai mari furnizori de solutii de securitate la nivel global, sustine ca in numai cativa ani intimitatea sau viata privata a fiecaruia dintre noi va disparea complet, iar mecanismele globale pe care azi le imbratisam cu atat de multa deschidere vor stii totul despre ce facem in fiecare moment al existentei noastre.

“Daca intimitatea nu a disparut deja, ea este foarte aproape sa nu mai existe, este in ultimele sale zile. Observ ca este o adevarata cursa in industrie, unde atat guvernele, cat si companiile colecteaza date si le monetizeaza. Adevarul este ca si noua ne place sa le oferim. Traim intr-o lume in care fiecare persoana este o vedeta. (…) S-ar putea sa fim ultima generatie care inca stie ce inseamna viata privata pentru ca in viitor, in momentul in care nu vei fi conectat, nu o sa mai existi”, spune Stefan Tanase, expertul in securitate cibernetica pentru care fiecare prezenta si fiecare pas facut in mediul virtual este analizat si decodificat pana in cele mai mici detalii.

In opinia sa, faptul ca am ajuns sa renuntam atat de usor la viata privata si la intimitate este o surpriza, mai ales in situatia in care stramosii nostri s-au luptat chiar si cu propria viata pentru a le castiga.

“Mi se pare ca renuntam extrem de usor la dreptul la intimitate si viata privata. Sunt drepturi pe care le-am castigat greu, pentru care a fost nevoie ca oameni sa isi piarda vietile. Odata ce renunti la drepturi va fi greu sa le recastigi”, a mai adaugat Stefan Tanase.

Tinerii, cei mai expusi riscurilor: ce porniri au si cum pot fi controlate

Tinerii si adolescentii sunt cei mai expusi riscurilor pe Internet, asta deoarece inca nu constientizeaza pericolele la care se expun, intr-un mediu care devine aproape de necontrolat.

“Tinerii trebuie sa fie atenti la tot ce ii inconjoara, ei sunt cei mai vulnerabili si se expun foarte usor riscurilor din industrie. Cel mai bine pentru a evita problemele este sa nu intri in joc. Daca intri, esti in circuit si este tare greu sa mai iesi. Ciudat este ca devii si mai vulnerabil mai ales in momentul in care inchizi lumea virtuala si pasesti in lumea reala. Acolo este adevarata provocare, peste care trebuie sa treci”, mai spune Stefan Tanase.

Exista insa si o parte mai putin placuta, aceea in care tot mai multi tineri fara control ajung, si anume cea a izolarii complete.